Adresgegevens


Pasteurstraat 147
1782 JC Den helder
0223-622627 telefoon icoon
info@dierenartsdenhelder.nl e-mail icoon

Openingstijden

Ma: 08:00 - 20.00
Di: 08:00 - 17.00
Wo: 08:00 - 17.00
Do: 08:00 - 20.00
Vr: 08:00 - 17.00
Wij werken uitsluitend op afspraak

Proteq

 Jaarlijkse vaccinatie voor de hond aangepast: nieuwe variant "ziekte van Weil".            

Sinds februari 2014 is er een nieuwe vaccinatie voor Leptospirose, beter bekend als de ziekte van Weil. Leptospirose is echter een complexere ziekte dan de ziekte van Weil alleen en wordt veroorzaakt door een specifieke groep bacteriën, de leptospiren. Uw hond wordt al jaarlijks ingeënt tegen leptospiren, maar uit grootschalig onderzoek is gebleken dat er naast de twee reeds bekende stammen nog twee bijkomende soorten leptospiren voorkomen. Deze vier stammen kunnen leptospirose veroorzaken, wat niet alleen uw hond ziek kan maken, maar ook uzelf! Een goede bescherming is dus erg belangrijk.

Leptospiren kunnen via wondjes of slijmvliezen het lichaam van uw hond infecteren. De symptomen die vervolgens zullen optreden variëren sterk. In milde gevallen zal de hond algemeen ziek zijn met verminderde eetlust, braken en koorts. In ernstige gevallen kan de hond uitgeput raken met spiertrillingen, geelverkleuring van de slijmvliezen, hoesten, diarree en nierfalen tot gevolg. Een dergelijke patiënt heeft intensieve medische zorg nodig. Bij een niet-gevaccineerde hond kan leptospirose zelfs tot de dood lijden. 
Zoals bekend wordt het virus overgebracht via de urine van knaagdieren zoals muizen en ratten. Verspreiding gebeurt echter ook via de urine van honden. Daardoor zijn uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand water belangrijke besmettingshaarden. Omdat bijna elke hond wel eens gras eet of een frisse duik neemt in een plas of sloot, lopen zeer veel honden gevaar besmet te worden met leptospiren; zowel honden in de stad als op het platteland.
Door jaarlijks te vaccineren beschermt u uw hond tegen de ziektesymptomen van leptospirose, doordat de hond een weerstand op kan bouwen tegen deze bacteriën. Tegen twee van de vier varianten is uw hond dus al beschermd, maar om uw hond volledig te kunnen beschermen is dit nieuwe vaccin op de markt. Dit kan gegeven worden tijdens de jaarlijkse enting, in combinatie met de cocktail, voor de standaard vaccinatieprijs zoals u die gewend bent. De eerste keer zal de enting echter eenmalig herhaald moeten worden voor een optimale werking, drie tot vier weken na de eerste enting. Om u tegemoet te komen in de extra kosten die u hierbij maakt en een bijdrage te leveren aan de optimale gezondheid van uw hond, hanteren we voor de tweede enting een speciaal kortingstarief. Na deze extra enting zal het entingsschema weer verlopen zoals gewoonlijk en is een jaarlijkse enting weer voldoende om uw hond te beschermen. 

Voor extra informatie over leptospirose, zowel voor uw hond als voor uzelf, kunt u contact opnemen met onze praktijk of lees verder op de site van het Ministerie van Volksgezondheid.

 

dieren

Heeft u een vraag of opmerking?


Wij vinden het belangrijk om u mening te horen zodat wij u het beste van dienst kunnen zijn

contact knop

Kort nieuws Dierenkliniek Pasteurstraat

Patiënt van de maand november: Yoshi: een hond met nierfalen...

Op maandag en donderdag hebben wij avondspreekuur. Bel ons voor een afspraak!

dieren