Adresgegevens


Pasteurstraat 147
1782 JC Den helder
0223-622627 telefoon icoon
info@dierenartsdenhelder.nl e-mail icoon

Openingstijden

Ma: 08:00 - 20.00
Di: 08:00 - 17.00
Wo: 08:00 - 17.00
Do: 08:00 - 20.00
Vr: 08:00 - 17.00
Wij werken uitsluitend op afspraak

Proteq

Gourmetten en andere December-feestelijkheden

 

In de maand december worden de feestdagen voornamelijk gevierd met allerlei lekkernijen. De pepernoten, chocoladeletters, kerstkransjes en andere lekkernijen zijn haast niet aan te slepen. Deze lekkernijen komen veelal op tafel te staan, waar een dier er ook makkelijk bij zou kunnen. Onze lieve huisdieren kunnen helaas niet tegen alle etenswaren.

Meest voorkomende giftige etenswaren

De meest voorkomende etenswaren, tijdens de feestdagen, die giftig zijn voor uw huisdier staan hieronder beschreven.

 

Chocolade
Chocolade is giftig voor veel huisdieren. In pure en melkchocolade zit een stof genaamd theobromine, die afkomstig is uit cacaobonen. In witte chocolade zit deze stof niet. Theobromine veroorzaakt hartritme- en ademhalingsstoornissen. Kleine hoeveelheden hopen zich op in het lichaam en als er kleine beetjes gegeten worden, kunnen deze pas na enkele dagen tot uiting komen. Of chocolade giftig of zelfs fataal is, is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het dier.

Symptomen:

  • Speekselen
  • Spiertrillingen
  • Krampen
  • Braken en/of diarree, buikpijn
  • Gedragsveranderingen (sloom of juist opgewonden)
  • Wijde of juist vernauwde pupillen
  • Snelle of trage hartslag
  • Epileptiforme aanvallen

Heeft uw huisdier chocolade gegeten, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met onze kliniek. Het is zaak dat we het braken zo snel mogelijk opwekken door middel van een injectie. Op internet staan adviezen over het laten braken van dieren door zout achterop de tong te doen. Dit raden wij echter sterk af, in verband met een mogelijk zoutvergiftiging.

 

Andere vergiften
Ook druiven, rozijnen en macadamia-noten zijn giftig voor honden. Avocado is giftig voor vrijwel alle dieren. Alliumsoorten zoals uien, knoflook en prei zijn vooral giftig voor honden en katten. Bij knaagdieren en konijnen kunnen alliumsoorten ernstige darmproblemen veroorzaken.

 

Gourmetten en vogels

 

Gourmetten wordt heel veel gedaan tijdens de feestdagen. Gezellig met het gezin rondom de tafelgrill of het gourmetstel. Dit is echter voor vogels gevaarlijk. De anti-aanbaklaag van deze apparaten (ook van een grill- of koekenpan) bevat polytetrafluorethyleen. Deze stof veroorzaakt bij vogels acute benauwdheid zodra de anti-aanbaklaag oververhit raakt. Acute sterfte van uw vogel komt voor.
Laat uw vogel dus niet in dezelfde ruimte staan als waar u aan het gourmetten bent. Mocht uw vogel onverhoopt toch de dampen ingeademd hebben en benauwd worden, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. De vogel moet dan zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen.

dieren

Heeft u een vraag of opmerking?


Wij vinden het belangrijk om u mening te horen zodat wij u het beste van dienst kunnen zijn

contact knop

Kort nieuws Dierenkliniek Pasteurstraat

Patiënt van de maand november: Yoshi: een hond met nierfalen...

Op maandag en donderdag hebben wij avondspreekuur. Bel ons voor een afspraak!

dieren