Adresgegevens


Pasteurstraat 147
1782 JC Den helder
0223-622627 telefoon icoon
info@dierenartsdenhelder.nl e-mail icoon

Openingstijden

Ma: 08:00 - 20.00
Di: 08:00 - 17.00
Wo: 08:00 - 17.00
Do: 08:00 - 20.00
Vr: 08:00 - 17.00
Wij werken uitsluitend op afspraak

Proteq

Antibiotica

 

Antibioticaresistentie is een probleem dat op dit moment speelt. Als dierenkliniek moeten wij hier zeker ook rekening mee houden! In onze praktijk wordt daarom ook per ziektegeval kritisch beoordeeld of het geven van antibiotica zinvol is. Er zijn verschillende soorten antibiotica die tegen een enkele bacterie (smalspectrum) werkt, of tegen meerdere soorten bacteriën (breedspectrum).

 

Foto: antibiogram. De grootte cirkels om de gekleurde tabletjes geeft aan in hoeverre een bacterie
(die op de bodem van het glaasje zit) gevoelig is voor de antibiotica:
hoe groter de grijze cirkel rond het tablet, hoe beter dit antibioticum werkt tegen deze bacterie.

Vanaf 19 januari is het verplicht bij het voorschrijven van antibiotica die werkzame stoffen bevatten behorende tot de groep van derde en vierde generatie Cefalosporinen en Fluoroquinolonen, om eerst een kiemisolatie (het aantonen van een bepaalde bacterie) en aanvullende gevoeligheidsbepalingen uit te voeren. Pas als uit deze test gebleken is dat er geen alternatieven zijn, mogen we deze antibiotica voorschrijven. Er zijn antibiotica die als 1ste of 2de keuze zonder test gebruikt mogen worden. Maar als wij de 3de of 4de keuze antibiotica willen gebruiken voor een dier, zullen wij dit moeten kunnen verantwoorden.

De reden voor deze regel is dat bovengenoemde werkzame stoffen gewaarborgd moeten blijven, zodat er geen resistentie ontstaat. Deze stoffen worden ook in de humane zorg gebruikt. Het is dus niet alleen in het belang van de gezondheid van onze dieren, maar ook in het belang van de volksgezondheid!

Sinds kort is het mogelijk om een antibiogram bij ons in de praktijk te laten uitvoeren. Daardoor hebben we eerder resultaat en kunnen we sneller de juiste behandeling inzetten. Het is mogelijk om de test uit te voeren bij een blaas-, oor- of huidinfectie. Voor andere infecties wordt het onderzoek uitgevoerd in een extern laboratorium.

Heeft u nog vragen over het antibiogram, dan kunt u terecht bij onze medewerkers via mail, telefonisch contact of aan de balie.

 

dieren

Heeft u een vraag of opmerking?


Wij vinden het belangrijk om u mening te horen zodat wij u het beste van dienst kunnen zijn

contact knop

Kort nieuws Dierenkliniek Pasteurstraat

Patiënt van de maand november: Yoshi: een hond met nierfalen...

Op maandag en donderdag hebben wij avondspreekuur. Bel ons voor een afspraak!

dieren